KUIH LOPES
Sumber asal : yatiememories
![]() |
Bahan-bahan : * 2 cawan beras pulut * 2 cawan santan cair * 1/2 cawan air pandan ( dikisar ) * 1 sudu teh air kapur * 1/2 sudu garam * beberapa titik pewarna hijau * kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam Bahan untuk air gula : * 3 ketul gula melaka * 5 sudu besar gula * 3 cawan air * 2 helai daun pandan disimpul Cara-cara :
1. Cuci beras pulut, rendam beras pulut dgn air selama 3 jam, masukkan juga pewarna hijau & kapur.
2. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya. Kemudian tos dan masukkan dalam loyang + pulut. Kukus selama 20 minit.
3. Masukkan santan + garam kemudian kukus lagi selama 30 minit.
4. Alas bekas 4 segi/bulat dengan plastik / daun pisang. Ambil pulut tekan padat-padat dgn plastik / daun pisang. biarkan sejuk kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Golekkan pulut yang telah dipotong ke dalam kelapa parut.
Kemudian boleh buat air gula . masukkan semua bahan dalam periuk, bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dihidangkan bersama-sama pulut tadi.
|
No comments:
Post a Comment