Iklan anda..

Thursday, October 23, 2014

Resepi mudah Nasi Ayam Hainan

//www.facebook.com/groups/129896221730/doc/?id=10150264187396731
                        Hai..emmm..kali ni kita kongsi resepi pulak yea... :-)
Aku memang suka giler makan nasi ayam. Paling aku suka nasi ayam Hainan. Nasi ayam ala-ala Hainan yang paling ngetop dlm senarai febret aku ialah di Chicken Rise Shop..ayamnyer ada mcm2 versi. Ada ayam roasted, ayam madu, ayam kukus..mcm2 lar..kalau makan kat warung pulak, jarang dpt yg betul2 masuk dalam selera aku..sebab tu aku selalu mencuba sendiri masak nasi ayam..
                     
                       Ok..jom kita kongsi resepi nasi ayam Hainan ni yea...terus-terang aku akui... resepi yang aku masak ni sebenornyer aku ciplak dari satu blog tu..nama blog tu kalau tak silap blog Mami Iris..hehehe..sori yea Mami Iris..tpi blog dia memang cute mute. Resepinya pun mudah jer..

Bahan-bahannya:
( Untuk hidangan 4 orang )

- 6 ketul ayam ( ikut suka korang lar nak potong mcm mana yea..)
- 1 inci halia
- sedikit daun bawang
- 1 batang serai
-2 cube ayam sebagai bahan perasa
- 2 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang besar
- sedikir minyak dan butter utk menumis
- 1 sudu halia yang ditumbuk
- 3 ulas bawang putih
- beras ( aku selalu masak 4 cawan jer..)
- 4 cawan stok ayam
- timun, salad & tomato sebagai hiasan

Bahan-bahan utk sos :

- 3 biji cili cesar
- 1/2 inci halia
- 6 ulas bawang putih
- 3 sudu besar jus lemon ( kalau tak nak masam kurangkan lar yea..)
- 4 sudu stok ayam
- gula & garam secukup rasa

utk buat sos ni aku blender jer sume bahan tu. Ada setengah2 orang tak masak sos ni..tapi aku suka tumis sekejap untuk hilangkan rasa mentah ladanyerrr...


Alahai..lapo suda perutku....
Cara-cara :

- Mula-mula buat stok ayam dulu..senang jer..ko rebus je tulang-tulang ayam dengan rempah 4 beradik, dan sedikit halia.. mcm gambar kat atas tu...lepas korang guna stok ayam ni tuk masak nasi, pas tu korang boleh bubuhlah perasa, karot, daun sup dan sedikit lada sulah sebagai kuah sup. Kalau sikit tambah jer air lagi rebus sekejap sampai karotnyerrr empukkkk...
Pas tu masak nasi pulak..ala ko tumis jer bawang, bawang putih & halia dengan sedikit butter dan  minyak masak.
Dah tumis sampai naik bau ko masukkan aje ler beras yang dah dibasuh taw...pas tu masukkan stok ayam tadi secukupnyerrrr..mcm masak nasi biasa tu..aku biasa masukkan cube utk perasa...alihkan ke rise cooker masak mcm biasa..
Okey ni cara nak ngukus ayamnyer..masukkan ayam ke dalam periuk kukus..masukkan juga halia, bawang dan sedikit daun bawang..aku biasa bubuh perasa siap-siap nti tak yah bubuh lagi terus ngap jer..korang kukuslah kira-kira setengah jam atau sehingga ayam tu masak...
Ok..bila dah masak ayam tadi..korang masukkan ke dalam semangkuk air yang dibubuh ais..katanyer utk mengekalkan keranggupan ayam tu..sekejap je taw.. pas tu korang  keluarkan ayam tu masukkan dlm pinggan cantik korang..sisa air kukusan tadi jangan buang..korang tuang kat atas ayam kukus tu...emmm...sodap..
Haaa..gini ler jadinyerrr..
Kang dah siap nasinyer jangan lupa ambek gambonyerrr yea...ehh..lupa pulak makan nasi ayam Hainan tak de kicap tak kick lar..kicap tu sonang je..ko guna je kicap soya abis citer...

Gitu lar..citernyer aku masak nasi ayam Hainan ni...Aku suka masak nasi ayam Hainan ni sebab ayamnyer tak yak goreng. Jadinyer bersih ler sikit dapur aku..kalau tidak jenuh mengelap minyak yang terpercik sana sini masa mengoreng ayam tu..
 Ok lah selamat  memasak...bye-bye..ta-ta..ti-ti..tu-tu...

No comments:

Post a Comment